Foreplay

Spectacolul de teatru Foreplay si documentarul web Mameadolescente.ro fac parte dintr-un proiect trans-media care documentează cu mijloace artistice situația maternității timpurii în România și își propune să realizeze o activare socială în jurul acestei probleme.

Peste 22 000 de nașteri provin, anual în România, de la mame minore (conform datelor Institutului National de Statistica) aceasta însemnând 10% din totalul nașterilor dintr-un an și un ne-dorit prim-loc în UE.
Pornind de la aceasta trista statistica echipa proiectului a documentat timp de un an poveștile a 30 de mame adolescente din Urziceni, Ploiesti, Vaslui și Bucuresti.
Amplul material de documentare realizat de echipa proiectului a fost distilat și transformat într-o piesă de teatru interactiva care se joaca la Centrul Replika ( https://centrulreplika.com/)

Foreplay a primit Premiul pentru cea mai buna regie în cadrul Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent 2018 si a fost itinerat in liceele din Bucuresti in cadrul unui proiect de educatie a adolescentilor

Foreplay a fost prezentat în țară:  în Turneu național în Cluj, Târgu-Mureș și Sf-Gheorghe;
în festivaluri naționale de teatru: Ideo-Ideis, Undercloud, Iași – FITPTI, Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent;
în cadrul TNB – evenimentul “DOR la Scoala” și “Respect Mama. Respect Viata”- World Vision

Spectacolul este construit ca un colaj de documentar, momente de dezbatere, interacțiune cu publicul si episoade scrise pe baza mărturiilor culese în munca de teren.
Piesa dă voce poveștilor de viață ale unor mame adolescente și își propune să aducă în lumină și cauzele mai puțin discutate care conduc la sarcinile minorelor: pe lângă lipsa unor programe susținute de educație sexuală, sărăcia extremă, există, de asemenea, problema abuzului si cauze psihologice precum transferul trans-generațional care fac din fenomenul nașterilor timpurii un fenomen extrem de complex.

Text și regie: Ozana Nicolau, Cu: Ioana Anastasia Anton/ Teo Dinca, Voica Oltean, Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu, Muzica: Diana Miron, Mișcare: Silvia Călin, Scenografie: Mălina Ionescu, Video: Elena Găgeanu, Light design: Radu Apostol