Mame

Adolescente

Platforma Mame Adolescente este un documentar-web care reunește poveștile a șapte adolescente care au devenit mame, prin intermediul interviurilor audio însoțite de fotografii și ilustrații.

In România, peste 22 000 de nașteri provin, anual, de la mame minore, aceasta însemnând 10% din totalul nașterilor dintr-un an și un nedorit prim-loc în UE ( conform datelor INS).

Pornind de la acest trist adevăr, regizoarea Ozana Nicolau, fotografii Alexandra Dincă și Vlad Bîrdu, alături de ilustratoarele Alexandra Burda si Georgiana Chițac, au documentat timp de un an poveștile a 30 de mame adolescente din Urziceni, Ploiești, Vaslui și București.

Proiectul aduce în lumină versiunea mamelor minore despre cum este să devii părinte în modul fast-forward și reflectă complexitatea fenomenului maternității timpurii din România.

Mameadolescente.ro isi propune să:

  • le arăte adolescentilor că expresia “mie nu mi se poate intampla” este foarte des contrazisă de realitate
  • le transmita adulților că un copil care nu este sprijinit emoțional este la fel de vulnerabil la o sarcina timpurie ca și un copil lipsit de educație sexuală
  • le re-aminteasca adulților că în cazul unei sarcini timpurii nedorite pedeapsa nu rezolvă nimic, ci amplifică dificultățile prin care adolescentul deja trece
  • le încurajeze pe mamele adolescente să își continue studiile